miercuri, 12 noiembrie 2008

Locuitorii din Piata Mica sunt discriminati

Dupa multe petitii si sesizari trimise anul acesta de Asociatia de Cartier Centrul Istoric Sibiu in mai 2008, in prag de alegeri, Consiliul Local a acceptat sa reduca tariful pentru accesul auto in zona pietonal din Centrul Istoric de la 15 lei pe luna la 2 lei pe luna pentru locuitori. Am considerat atunci a fi o prima victorie spre non-discriminarea locuitorilor orasului. Dar stupefactie!!! In hotararea de Consiliu a existat un tertip: locuitorii din Piata Mica nu intra in categoria vizata de zona pietonala marcat cu piloni, pentru ca Piata Mica e inchisa cu bariera.

DECI si la ora actuala locuitorii din Piata Mica PLATESC 15 lei pe luna, fiind CEL MAI MARE TARIF LUNAR platit de un sibian pentru parcare!!!!! Restul locuitorilor din Centrul Istoric platesc 2 lei pe luna si sibienii din alte cartiere 0 Lei pe luna. Nu-i asa ca asta e discriminare?? Ce zice presa de acest lucru? Dar Consiliul Local? La Primarie am fost deja si au dat din umeri, ca pe ei oricum nu ii intereseaza....

joi, 10 iulie 2008

Vrem liniste!

Acesta este mesajul pe care tot mai multi sibieni din Centrul istoric au inceput sa si-l posteze in geam. Trecatorii au inceput sa observe la mai multe ferestre de pe Nicolae Balcescu, Piata Mare, Arhivelor, Piata Mica, Piata Huet, Samuel von Brukenthal si altele ca locuitorii sibieni grupati in Asociatia de Cartier Centru Istoric Sibiu au gasit o noua forma de protest pentru tortura la care sunt supusi zi de zi prin poluarea fonica a zonei.

Membrii asociatiei au luat decizia sa protesteze cu un afis galben in geam pentru ca "Dam un cartonas galben autoritatilor locale si altor institutii in domeniu care la toate cererile si petitiile noastre nu au gasit o solutie ci au aruncat problema de la unii la altii. Vrem liniste in Centru istoric pentru ca familiile noastre sa se poata odihni" a declarat presedinta asociatiei doamna Berghezan.

Calin Blaga, purtatorul de cuvant al Asociatiei a facut nenumarate demersuri oficiale pentru locuitorii din centru, dar administratia publica locala a refuzat dialogul si gasirea de solutii. Mai mult la ultima sedinta de Consiliu Local, alesii urbei au votat contrar legii si au mentinut terasele din centru deschise pana la ora 23. "Vom continua sa aparam drepturile oamenilor ce locuiesc in centru si pregatim o petitie ce va fi trimisa la autoritatile centrale pentru ca cele locale unele s-au multumit sa constate fara sa faca nimic, iar altii nici nu au vrut sa auda de aceste probleme." a subliniat Calin Blaga.

joi, 26 iunie 2008

Terasele din centru raman deschise in ilegalitate pana la ora 23

Preluare de pe Mazemania

Astazi la finalul sedintei de Consiliu Local Sibiu am cerut cuvantul in calitate de purtator de cuvant voluntar al Asociatiei de Cartier Centru Istoric Sibiu. Am exprimat ingijorarea locuitorilor din centrul Sibiului asupra faptului ca si azi Consiliul Local a votat contra unui proiect de hotarare de reducere a orarului teraselor in centrul istoric de la ora 23 la ora 22, cum prevede legea nationala. Desi Prefectura Sibiu a fost sesizata de locuitori si le-a dat dreptate la finele lui aprilie 2008 si a somat in scris Consiliul Local Sibiu sa faca orarul pana la 22, azi Consiliul a votat impotriva acestei decizii la initiativa unui consilier PDL care a spus ca nu e adevarat ca se incalca legea.

La finalul sedintei, cand cetatenilor li se permite sa vorbeasca am spus ca acest vot comite o noua ilegalitate si creeaza suspiciuni. de asemenea am cerut consilierilor sa analizeze in comisii si plen petitiile formulate din februarie-martie 2008 de cetatenii din centru privind accesul auto si poluarea fonica. Primarul Iohannis s-a ridicat nervos si a spus "Domnule Blaga sunteti obraznic!" pentru ca am suspiciuni asupra consilierilor si ca eu nu am fost votat asa ca nu amc e vorbi ca eu nu reprezint pe nimeni. Am vrut sa raspund, dar presedintele de sedinta a zbierat ca nu am voie sa raspund domnului primar. Dar eu tot mi-am facut auzita vocea spunand ca sunt ales de locuitorii din centru sa le reprezint interesele.


Calin Blaga,
purtator de cuvant voluntar, ales al Asociatiei de cartier Centru Istoric Sibiu

UPDATE: Relatarile presei: Dacii Liberi,

vineri, 30 mai 2008

Locuitorii din Centrul Istoric nu mai vor focuri de artificii

Noaptea de joi, 29 mai a.c. a reprezentat o nouă sfidare a locuitorilor din Centrul Istoric prin concertul Zdob şi Zdub, cât şi prin focul de artificii de 20 de minute de la miezul nopţii.

După ce locuitorii organizaţi în Asociaţia de Cartier Centru Istoric Sibiu au depus o petiţie privind stoparea poluării fonice a zonei prin concerte, focuri de artificii şi programul unor cluburi de noapte la mai multe instituţii responsabile, acestea au început, după 30 de zile, să dea răspunsuri abil evazive pasând problema de la una la alta. Se pare că instituţiile statului obligate de lege să aplice legea şi să protejeze cetăţenii sunt aservite altor interese.

Concertul şi focurile de artificii organizate în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu au îngrozit locuitorii zonei şi nu numai. Salvele de tun au zguduit mobila în case, disturbând somnul întregii zone centrale, dar afectând şi zona Gării, Gara Mică şi altele.

Locuitorii din Centrul Istoric cer expres instituţiilor abilitate, inclusiv noul Consiliu Local, să ia măsuri urgente de interzicere a focurilor de artificii în Sibiu. Acestea trebuie să rămână doar simbolul Anului Nou.

Locuitorii din Centrul Istoric se vor întâlni în 5 iunie de la ora 17.30 pentru a decide acţiunile ce le vor întreprinde în perioada imediat următoare pentru a stopa poluarea fonică şi celelalte probleme ale zonei.

joi, 8 mai 2008

Forta presei

In urma sesizarii trimise astazi presei sibiene despre intarzierea primirii unui raspuns din partea prefectului Mitea in chestiunea orarului teraselor din centru am primit in nici doua ore raspunsul asteptat 40 de zile.

Va prezentam mai jos raspunsul prefectului care precizeaza referitor la HCL 69/2008 privind terasele in centru ca "aceasta hotarare a fost adoptata cu incalcarea prevederilor legale, fapt pentru care prin adresa nr. 3304 / 24.04.2008 am solicitat Consiliului Local al municipiului Sibiu sa reanalizeze in prima sedinta a consiliului local hotararea nr. 69/2008, in vederea modificarii sau revocarii acesteia."

Adica am avut dreptate sa sesizam doar ca lucrurile la prefectura s-au miscat foarte lent fapt ce a permis teraselor si mai permite pana la modificarea HCL 69/2008 sa functioneze pana la ora 23 in loc de ora 22 cat e legal.

Pentru ca in aprilie sedinta de Consiliu Local a avut loc chiar in data de 24 (ce convenabil, adresa Prefecturii a fost facuta in aceea data) rezulta ca abia in sedinta de la finele lui mai se va putea discuta aceasta hotarare pentru a fi modificata.

Prefectul Mitea nu are timp sa aplice legea

Prefectul Sibiului Ilie Mitea a fost sesizat printr-o adresa oficiala in data de 28 martie 2008 ca in sedinta din luna martie a Consiliului Local Sibiu s-a luat o hotarare ilegala. Atunci consilierii au aprobat un amendament care prevedea ca terasele din centru pot fi deschise pana la ora 23 si nu 22 cum prevede legea.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei de cartier Centru Istoric Sibiu, Calin Blaga a facut imediat in nume propriu o adresa prin care informa prefectul despre aceasta ilegalitate si cerea domnului Mitea sa aplice legea, conform atributiilor pe care le are. Una din cele mai importante responsabilitati ale unui prefect este sa verifice prin aparatul propriu legalitatea hotararilor consiliilor locale din judet.

Desi sesizat a doua zi de la adoptarea acestei hotarari la Sibiu nici pana azi la 40 de zile de la sesizare domnul prefect nu a semnat un raspuns oficial. Intrebati de ce nu se respecta legea, angajatii prefecturii au dat din umeri si au spus ca raspunsul la sesizare a fost facut inca inainte de Paste si de atunci sta in mapa prefectului la semnat. Cei de la cabinetul prefectului au confirmat acest lucru si au explicat ca prefectul nu a avut timp sa semneze.

Observam insa ca prefectul are timp sa mearga la meciuri de baschet, dar nu are timp sa semneze o hartie si, mai ales, sa aplice legea si sa atace in contencios administrativ acea hotarare a Consiliului Local. Banuim doar ca domnul Mitea vrea sa amane pana se uita aceasta chestiune atat de suparatoare pentru locuitorii din centrul istoric.

Legislatia prevede ca institutiile statului trebuie sa raspunda in termen de 30 de zile. In acest caz si prefectul Ilie Mitea a incalcat legea.

Calin Blaga

Purtator de cuvant Asociatia de cartier Centru Istoric Sibiu (tel. 0721-366702)


Pentru detalii despre continutul sesizarii accesati http://cartiersibiu.blogspot.com/2008/03/consiliul-municipal-sibiu-luat-o.html

miercuri, 7 mai 2008

Doua victorii, batalia continua

Locuitorii din Centrul Istoric au repurtat doua victorii consecutive. Daca la finele lui aprilie ins edinta de Consiliu Local s-a hotarat reducerea taxei de acces auto de la 15 lei pe luna la 2 lei pe luna pentru locatarii zonei, acum Primaria a mai luat o decizie (ce-i drept electorala) la cererea oamenilor: sa mute festivalul ARTMANIA din Piata Mare in Pavilionul - Cort.

Asta inseamna ca macar in campanie politicienii de la putere stiu frica de voturile noastre!

marți, 22 aprilie 2008

Petitie privind poluarea fonica in Centrul Istoric

Locuitorii din Centrul Istoric Sibiu au depus azi la mai multe institutii responsabile o petitie privind poluarea fonica in zona centrala. Va prezentam mai jos textul petitiei. In forma predata institutiilor petitia are atasate semnaturile a 50 de familii din zona, cat si masuratorile si raspunsurile primite in ultimul an, de unele familii de la aceste institutii care atesta ca zona este poluata fonic. Totusi in urma nenumaratelor sesizari organele abilitate nu au luat nicio masura pentru stoparea acestui fenomen.

Pentru informatii suplimentare: Calin Blaga, purtator de cuvant al Asociatiei de Cartier, tel 0721366702

CATRE

Primaria Municipiului Sibiu

Consiliul Local al Municipiului Sibiu

Institutia Prefectului Judetului Sibiu

Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu

Agentia de Mediu Sibiu

Politia Municipiului Sibiu

Politia Comunitara Sibiu

Grupul de Pompieri Dumitru Croitoru Sibiu

Garda de Mediu Sibiu

Subsemnatii cetateni ai Centrului Istoric Sibiu, proprietari de apartamente, dorim sa aducem la cunostiinta dumneavoastra in speranta unei solutionari urmatoarele probleme referitoare la poluarea fonica in zona centrului istoric:


1. CONCERTELE din Piata Mare –sursa majora de poluare fonica

De 16 ani în Piaţa Mare a oraşului se desfăşoară diverse manifestări care au culminat cu “Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007”. În timpul acestor manifestări locuitorii au trebuit să suporte zgomote puternice luni intregi. Conform legii 61 intervalul 22-8 este considerat “ore de liniste” iar in restul timpului activitatiile desfasurate nu trebuie sa se auda sau sa se simta in apartamentul altor persoane. Unii locuitori au sesizat Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu care a efectuat masuratori ce au aratat depasiri foarte mari ale limitelor acceptate, rezultand poluare fonica. Anexam documente ale acestor controale si inspectii. Consideram ca pe langa aprobarea acestor manifestari trebuiau luate niste masuri pentru protectia sanatatii celor care locuiesc in zona precum si protectia “monumentelor”. De 16 ani scena este intre monumente. Privarea de somn reprezinta o forma de tortura recunoscuta de CEDO.

Dar in anul 2007 Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana si locuitorii din zona au indurat cu stoicism toate aceste manifestari. Cerem insa ca de anul acesta sa NU se mai organizeze concerte in Piata Mare si Piata Mica decat in limita evenimentelor prilejuite de Craciun si Revelion. In restul anului orice alte manifestari din cele doua piete sa fie facute in limita orelor de liniste si cu respectarea normelor privind poluarea fonica. Tinem sa precizam ca am aflat ca Festivalul Artmania se va desfasura si in acest an potrivit organizatorilor in 18-20 iulie 2008 in Piata Mare. Cerem expres ca acest eveniment si altele asemenea sa nu se mai desfasoare in acest spatiu. Se poate oferi pentru desfasurare Stadionul Municipal si asa nefolosit. Experienta altor ani ne arata ca mai ales in timpul Artmania poluare fonica este mult depasita. In aceeasi perioada casele din zona si curtile sunt folosite de participantii la festival pe post de WC-uri publice.

De asemenea, locuitorii considera ca manifestarie culturale trebuie sa migreze dinspre centru spre celelalte cartiere si apoi spre iesirea din oras. Locuitorii sunt de parere ca exista spatii care pot fi puse la dispozitia organizatorilor pentru orice fel de manifestari.

Foarte deranjanti sunt si artistii liber profesionisti care canta pe strada toata ziua.


2. Localuri publice ce polueaza fonic

Dupa demersuri conform legilor unele firme au obtinut deptul de a desfasura activitati comerciale de tip bar sau restaurant in centrul istoric al orasului. S-a obtinut aprobare pentru cluburi de noapte cum ar fi Chill Out in Piata Mica 23, Union in Piata Mica nr. 6, Hermanstadt Restaurant (fost Amadeus) in Piata Mare 8 si altele asemenea in vecinatatea unor apartamente de locuit care, din momentul in care s-au deschis cluburile nu mai au liniste si nu mai pot dormi. S-au facut numeroase reclamatii la Politie, Autoritatea de Sanatate Publica, Agentia de Mediu si Primarie si mereu vina a fost aruncata de la o institutia la alta fara a se da o solutie. ASP a constatat depasirile de zgomot si uneori Politia a cerut sa se reduca volumul la muzica, solutie temporara ce a durat pana la plecarea echipajului de Politie. Anexam documente ale acestor controale si inspectii.

Toti vecinii, nu doar din casele cu aceste baruri/cluburi, ci si cele invecinate nu mai pot dormi noptile din cauza galagiei. Cand se depun plangeri locuitorilor li se cere sa accepte situatia. Locuitorilor li se spune sa inchida geamurile daca nu vor sa auda muzica sau alte zgomote. Locutorii considera cu nu ar fi trebuit sa se acorde licenta de functionare inainte ca izolarea localurilor fie efectuata si cei in cauza sa semneze ca au luat la cunostinta legea referitoare la ordinea si linistea publica. Locuitorii inteleg ca firmele urmaresc un castig, dar asta nu ar trebui sa se intample pe sanatatea cetatenilor. De asemenea cerem sa nu se mai acorde autorizatii de functionare in zona barurilor si cluburilor cu regim nocturn, iar cele existente sa fie schimbate. Orice aviz de functionare trebuie sa respecte toate legile, inclusiv cele cu poluare fonica. Astfel in avizele pentru localurile din zona sa fie precizat nivelul maxim sonor admis in interiorul localului astfel incat sa nu fie deranjati vecini. La doua abateri de la aceste norme Primaria, ASP si Agentia de Mediu ar trebui sa retraga avizul de functionare respectivului local. Sesizam cu aceasta ocazie si grupul de Pompieri Sibiu pentru faptul ca a dat autorizatii acestor cluburi unde foarte multi oameni se inghesuie noaptea si unde exista risc de incendii DAR exista doar o singura iesire, deobicei inchisa sau foarte ingusta. Credem ca legislatia europeana in domeniu interzice functionarea in astfel de spatii a cluburilor.

Un caz si mai grav e reprezentat de club Celebrity de pe str. Al. Xenopol 1 care functioneaza din martie 2007 fara autorizatie conform declaratiilor Primariei Sibiu. Clubul deschis pana la 4 dimineata da muzica la maxim deranjand vecinii din imobil, cat si copiii de la Internatul Evanghelic de peste drum. Zgomotul infernal (localul functionand cu geamurile deschise) se poate auzi toata noaptea in intreaga zona. Desele sesizari la Politie nu au generat decat procese verbale DAR localul a ramas deschis. Cerem aplicarea legii si inchiderea localului pentru lipsa autorizatiei de functionare.

Reamintim lista neagra a localurilor publice din Centrul Istoric care polueaza fonic zona si care trebuie atent monitorizate de organele competente si carora trebuie sa li se impuna masuri restrictive privind muzica:

Club Celebrity – Al. Xenopol 1

Club Chill Out – Piata Mica 23

Club Union – Piata Mica 6

Club Restaurant Hermanstadt (Amadeus) – Piata Mare 8

Bar Bograis – Telefoanelor 3


3. Aerisirile si anexele localurilor publice – nu respecta legea

Barurile, pizzeriile, restaurantele au iesire in curti comune care sunt transformate in orice: loc de fumat si povestit pentru angajati, loc in care si-au instalat aparate de ventilatie care produc zgomote puternice si raspandesc mirosul de mancare in curti si apartamente. Ne intrebam cum au primit autorizatiile de functionare in situatia in care ei nu au si acceptul locatarilor.

A se vedea reclamatiile la Primaria municipiului, Politia Centru Istoric anexate.

Un exemplu concret este Pizzeria din Piata Mare (Fosta Aroma) are un acord mai vechi al unei locatare de deasupra sa-si faca aerisire la cuptorul de placinte prin horn. Pe baza acelui acord au scos aerisirea din horn in curte deranjand in permanenta locatarii. Un exemplu asemenator este in Piata Mica la Pizzeria “La Piazzetta” (Piata Mica nr. 15) unde aparatul de ventilatie produce un zgomot puternic constant si mirosurile sunt eliminate direct in apartmanetul de deasupra datorita montarii aparatului sub fereastra vecinilor.

Un alt exemplu este Cosmetica de pe str. Mitropoliei 10 care emite in holul caldirii mirosul de la ceara si solutiile folosite in acest sector, neavand o aerisire adecvata care sa nu afecteze vecinii.

Bucataria Restaurantului Crown din Piata Mica are aerisirea pozitionata direct in fereastra unui locatar ceea ce genereaza poluarea acestuia. Cerem mutarea bucatariei saua sigurarea unei alte forme de aerisire.

Cafe del Sol din Piata Mica 24 nu are acordul tuturor locatarilor. Cei ce au semnat initial au fost pacaliti ca se va face o librarie – cafenea. In fapt localul este o cafenea in toata regula. Mai mult sistemul de aerisire trimite fumul masiv din local inspre apartamanetele locatarilor.

Reamintim lista neagra a localurilor publice din Centrul Istoric care polueaza aerul si produc galagie si care trebuie atent monitorizate de organele competente si carora trebuie sa li se impuna masuri restrictive privind muzica:

Pizzeria La Piazzeta – Piata Mica 15

Pizzeria (fosta Aroma) – Piata Mare

Cosmetica – Mitropoliei 10

Restaurantul Crown – Piata Mica

Cafe del Sol – Piata Mica 24


4. Reparatiile in imobile – doar cu acordul vecinilor si respectarea orelor de liniste

Manifestarile care s-au desfasurat de-a lungul anilor au dat frau liber si unor cetateni, locatari ai imobilelor, care considera ca in casa lor fac ce vor: spart/reparat peretii pana tarziu in noapte, chefuri, muzica tare etc manifestarile din aceste zone le-au dat frau liber. Daca un locatar incepe reparatii majore ar trebui sa anunte ceilalti locatari.


5. Ordinea publica sa fie aplicata de Politie

In zonele in care se afla baruri manifestarile fonice ale celor ce consuma acolo sau pleaca spre casa se prelungesc pana tarziu in noapte. Niciodata nu exista un reprezentant al ordinii publice sa ia masurile legale atat impotriva celor care se manifesta cat si impotriva proprietarilor de baruri. Locuitorii considera ca cei responsabili cu ordinea si linistea publica ar trebui sa conceapa un program pe care sa il implementeze in zona, sa faca controale cat mai dese si sa ia masurile de rigoare. Politia Centrului Istoric impreuna cu Politia Comunitara trebuie sa patruleze TOATE strazile din Centrul Istoric, nu doar sa stea langa Primarie.


6. Fara claxoane in Centru

Locuitorii din strada Mitropoliei doresc montarea unor semne clare de interzicere a claxonatului in zona, practica frecventa care deranjeaza foarte mult locatarii.


Locuitorii centrului istoric doresc ca dreptul lor la locuire, sanatate si viata sa fie respectate de autoritati.

La prezenta petitie se anexeaza documente ale inspectiilor si controalelor desfasurate anul trecut in zona la localurile mai sus amintite. Nu mai vrem doar hartii si promisiuni, vrem aplicarea legii!

Se anexeaza tabelele cu persoanele ce au semnat prezenta petitie.

Rugam sa ne transmiteti raspunsul institutiei dumneavoastra pe adresa de email: Asociatiadecartier@gmail.com sau pe fax la nr 0269-223112 sau pe adresa Berghezan Rodica, Sibiu, Str. Arhivelor nr. 2.

luni, 21 aprilie 2008

Se modifica HCL 57 privind accesul in Centrul Istoric

Astazi pe site-ul Primariei Sibiu a fost postat ordinea de zi a sedintei din 24 aprilie 2008 a Consiliului Local Sibiu unde la punctul 39 se spune:

"39. Proiect de hotărâre pentru modificarea H.C.L. nr. 57/2007 privind reglementarea circulaţiei în Centrul Istoric al Municipiului Sibiu
- iniţiatori consilieri municipali : Klein Hans, Fodor Astrid Cora, Fritzmann Marianne Susana
"


Proiectul de hotarare poate fi downloadat de aici. (format PDF). In proiectul propus de cativa consilieri FDGR se precizeaza urmatoarele:

"Incepand cu data de 01.05.2008, se modifica pretul prevazut in aliniatul 1 al articolului 6 din Regulamentul de acces al autovehiculelor in zona pietonala din centrul istoric, procedura eliberarii cartelelor de acces precum si taxa de eliberare a acestora, aprobat prin anexa nr. 1 la HCL nr.57/2007 de la P = 15 lei/luna/auto la P = 2 lei/luna/auto."

Deci un mic compromis facut de consilierii FDGR in campanie electorala pentru locuitorii din centrul istoric care din februarie au cerut renuntarea la aceasta taxa si alte aspecte in Petitia lor.

marți, 15 aprilie 2008

Hotelul din Piata Mare 14 vrea aviz de mediu

Pentru cei interesati azi in ziarul De toate pentru toti a aparut anuntul de mai jos prin care hotelul, restaurantul si barul din Piata Mare 14, cunoscut ca Am Ring Hotel si Amber Caffe, cere aviz de mediu. Normal avizul trebuia luat inainte de a functiona. Amber Caffe si restaurantul Gothic din curte functioneaza deja.

joi, 3 aprilie 2008

Demolarea istoriei - Piata Mare 14

Iata un nou exemplu de demolare a Centrului Istoric Sibiu daca ai bani si relatii. Piata Mare 14 este monument istoric renovat in 2006 de Ministerul Culturii pentru Sibiu 2007. Dupa aceasta renovare, imobilul a ajuns in posesia patronului Euro Oil (zis si Ciobanul cu Hammer) care a procedat la distrugerea acestuia prin folosirea structurilor de beton, BCA, inaltare, modificare forma etc. Va prezentam cateva poze care atesta acest lucru. La ora actuala acolo este Am Ring Hotel.













Distrugerea provocata de Euro Oil ................Inainte de renovare


Mai jos aveti o imagine din 1915 a casei



Piata Mare 14 dupa finalizarea renovarii de catre Ministerul Culturii

Demolarea Centrului Istoric

Sibiu Standard publica azi despre o noua demolare ilegala in Centrul Istoric Sibiu. Cea mai veche moara din Sibiu a fost demolata la fel cum a fost demolata si fosta fabrica de bere. Acest ilegalitati nu sunt pedepsite de Primaria Sibiu, dar locuitorilor csre schimba trei tigle sunt amenintati cu amenda de 50 milioane lei vechi. Oare legea nu e aceeasi pentru toti? Despre moara Sibiului a scris si Tribuna acum un an cand stema a fost distrusa sau furata (nu s-a aflat).

joi, 27 martie 2008

Consilierii FDGR discuta petitia privind sistemul de trafic in Centru

Astazi pe adresa de email a asociatiei noastre s-a primit confirmarea din partea consilierilor FDGR ca au primit petitia privind sistemul de trafic in centrul istoric Sibiu. Redam mai jos textul acestui email si asteptam reactia consilierilor finala asupra petitiei.

" Stimati locatari,
Vă mulţumim pentru scrisoarea Dvs la adresa consilierilor municipali şi pentru încrederea astfel exprimată.
Grupul de consilieri de la FDG Sibiu a dezbătut problemele Dvs.şi a considerat că sunt foarte importante în ansamblul lor. Este nevoie de o discuţie cu toţi consilierii ceeace vom iniţia. Vom căuta soluţia cea mai optimă pentru oraş şi pentru Dvs.

Cu deosebită stimă
în numele grupului de consilşieri FDGR
Hans Klein"

Consiliul Municipal Sibiu a luat o hotarare ilegala

In sedinta de Consiliu azi, 27 martie 2008, consilierii muncipali au avut printre cele 50 de proiecte de hotarari supuse votului una care stabilea regulamentul de amplasare a teraselor in Centrul Istoric dupa 1 mai 2008.

Consilierul Livia Sava a facut propunerea de prelungire a programului in loc de ora 22 la ora 23. Propunerea a fost adoptata in majoritate cu acest amendament care contravine legislatiei romanesti. Dupa sedinta insusi Ilie Cretu, directorul Serviciului Domeniu Public si Privat din cadrul Primariei Sibiu, responsabil cu autorizarea teraselor a declarat in cadru neoficial ca se incalca astfel legea.

Legea 61/1991 privind ordinea si linistea publica republicata spune clar la art. 2 pct. 29 ca este contraventie "tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;"

De asemenea HCL 210 din 2001 a Consiliului Municipal Sibiu prevede la art. 10 pct. c ca "producerea de zgomote de orice fel, de natura sa deranjeze vecinii, în intervalul de timp cuprins între orele 22,00 - 6,00, cu exceptia cazurilor în care se obtine acordul vecinilor sau în cazul unor manifestari publice autorizate de Primarul Municipiului Sibiu;" Terasele comerciale nu sunt manifestari publice acestea fiind spectacolele.


HG 384 din 2004 prevede la art. 30 ca "În funcţie de natura activităţilor comerciale din zonele publice prevăzute la art. 27, administraţia publică locală va stabili un orar de funcţionare cu respectarea reglementărilor legale."

Locuitorii din Centrul Istoric vor sesiza miine Prefectul judetului Sibiu in aceasta privinta.

miercuri, 26 martie 2008

Revista Presei - Locuitorii nu stiu de ce Sibiul vrea in UNESCO

Locuitorii din Centrul Istoric Sibiu, spatiu nominalizat de Primaria Sibiu pentru includerea in patrimoniul mondial UNESCO nu au fost intrebati daca sunt de acord cu aceasta includere. Nici nu li s-a explicat ce inseamna asta. Azi in ziarul Tribuna un interviu cu Vasile Crisan, directorul Directiei Patrimoniu Sibiu aduce foarte putine lamuriri despre intalnirea secreta de la Sibiu cu tema UNESCO de acum doua saptamani. Articolul este foarte "subtire" si neconcludent.


Tot pe aceasta tema insa mult mai aproape de locuitorii din cartierul Centrul Istoric scrie ziarul Dacii Liberi in articolul Dincolo de secrete, afacerea UNESCO Sibiu lanseaza si sfidari la adresa limbii romane si a romanilor Este interesant de citit in acest articol acest pasaj mai ales:

" Adio si limba romana

Singurul document in care sunt detaliate intentiile Primariei Sibiu legate de patrimoniul UNESCO este realizat in limba engleza. In mod firesc, ne-am adresat Primariei pentru a solicita prezentarea publica a varian-tei in limba romana, accesibila sibienilor care locuiesc in zona vizata.
Spre suprinderea noastra, am consta-tat pentru a cata oara, ca in Primaria Sibiu interesul general este o gluma, iar accesul la informatii o prostie.
Redam mai jos raspunsul halucinant al Primariei Sibiu la solicitarea noastra de a prezenta public si varianta in limba romana a aplicatiei pentru intrarea pe lista UNESCO.

Primaria Sibiu ne trateaza cu sfidarea specifica

„Primaria Municipiului Sibiu are obligatia de a oferi cetatenilor doar informatii despre proiecte de acte normative care ar putea fi supuse dezbaterii publice. Documentul la care faceti referire nu se incadreaza in aceasta categorie, fiind un document fara caracter legislativ, in care este prezentata nominalizarea centrului istoric al orasului pentru includere in patrimoniul mondial UNESCO. Primaria Municipiului Sibiu nu avea datoria de a publica aceasta aplicatie pe site-ul institutiei in nici o forma, totusi am considerat ca acest lucru ar fi benefic pentru cei interesati sa regaseasca documentul in forma sa finala. Fiind un document adresat unui organism international, obligativitatea aplicantilor a fost de a-l pre-zenta in forma finala intr-o limba de circulatie internationala, engleza sau franceza. Documentul nu se va regasi niciodata pe site-ul institutiei in limba romana, intrucat aceasta varianta este una incompleta“.
Sergiu Olteanu,
consilier asistent
Serviciul de Relatii cu Presa
Primaria Municipiului Sibiu"

marți, 25 martie 2008

Intalnirea locuitorilor cu Livia Sava - Consilier Local

In urma trimiterii petitiei privind accesul auto in Centrul Istoric celor 23 de consilieri locali, doar doamna Livia Sava (PD-L) a dorit sa intre in contact cu cetatenii.

In 25.03.2008 a avut loc o scurta intalnire cu 7 locuitori reprezentatii celor 111 semnatari si consiliera, intalnire in care locuitorii si-au facut cunoscute problemele.


Doamna consilier le-a propus sa ia parte la sedintele de sfarsit de luna ale Consiliului Local unde pot sa-si exprime ideile si propuenrile. Ea doreste sa sustina initiativa locuitorilor si va propune o imbunatatire la actul normativ, un proiect de hotarare cu adaugari si corecturi la cel existent.


Se redeschid terasele! Incepe nebunia!

Cotidianul Monitorul de Sibiu ne anunta azi ca in centrul istoric se redeschid terasele de la 1 mai pana la 31 octombrie. Ceea ce nu se spune in articol este ca aceste terase genereaza si o gramada de indivizi beti care petrec pana tarziu in noapte desi programul de functionare al teraselor e de la 9 dimineata la 10 seara. Nu se spune cum locuitorii din zona trebuie sa indure mirosurile "parfumate" ale urinei celor ce se usureaza in curtile oamenilor. In plus terasele ocupa toata strada Blacescu si abia mai ai pe unde merge. Un alt articol in Sibiu Standard arata regulile impuse acestor terase care speram ca vor fi respectate, desi din experienta altor ani stim ca odata amplasate patronii fac ce vor. Locuitorii din zona vor monitoriza folosirea acestor terase si vom posta pe acest site imagini si comentarii cand apar probleme.

luni, 24 martie 2008

Presa locala despre Centru istoric Sibiu

Ne propunem sa urmarim presa locala si nu numai cum relateaza despre cartierul nostru. Urmariti Etichetele "presa" pentru a gasi aceste postari.

Sibianul prezinta in editia online din 23.02.2008 despre un scandal la Clubul Propaganda situat in Piata Mare.

Fotografii de la sedintele de cartier



Pasi de urmat - Petitie sistem trafic

Petitia locuitorilor pentru imbunatatirea sistemului de trafic si parcare in centrul istoric Sibiu

Pasi de urmat

Pasul 1 – redactarea petitiei
Pasul 2 – strangerea semnaturilor
Pasul 3 – inregistrarea petitiei la Primarie, Consiliul Local, Prefectura
Pasul 4 – mediatizarea petitiei
Pasul 5 – primirea raspunsului de la institutii
Pasul 6 – cerere pentru organizare de dezbatere publica
Pasul 7 – Petitia inaintata la consilierii locali si partide pentru informare si raspuns
Pasul 8 – Actiuni cetatenesti


Sistem Trafic - cerere dezbatere publica

CATRE

Primaria Municipiului Sibiu


Locuitorii centrului istoric au cerut in ultimele zile la sediul Observatorului Urban din Sibiu organizarea unei dezbateri publice organizata de Primaria Municipiului Sibiu cu tema: „Sistemul de trafic si parcari in centrul istoric Sibiu”.

La aceasta intalnire mediatizata in prealabil am dori sa fie invitati in special locuitorii din Centrul Istoric Sibiu si nu numai. De asemenea ar trebui invitati si reprezentatii Fundatiei pentru Reabilitare Urbana (continuatorii proiectului romano-german GTZ) in calitate de proiectanti si consultanti de implementare a sistemului de trafic in zona. Reprezentantii Primariei si ai Observatorului Urban ar trebui sa fie prezenti.

Dupa cum se stie 111 locuitori posesori de autoturisme din Centrul Istoric Sibiu (orasul de sus) au depus o petitie la Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Local si Prefectura pentru modificarea HCL 57/2007 privind circulatia in centrul istoric. Primaria a raspuns la aceasta petitie refuzand argumentat cererile locuitorilor.

Din dorinta de a media aceasta problema Observatorul Urban Sibiu doreste sa roage Primaria sa organizeze o dezbatere publica pe tema mai sus precizata in virtutea dialogului democratic si pentru o mediere a problemelor zonei. Credem ca dezbaterea punctuala la un an de la implementarea noului sistem de trafic este binevenita.

Asteptam raspunsul dumneavoastra pe adresa de email ObservatorulUrban@gmail.com sau pe fax la 0269-223112.

Comunicat de presa: Petitie sistem trafic

Locuitorii Centrului Istoric contesta legalitatea unei hotarari a Consiliului Local Sibiu

111 locuitori posesori de autoturisme din Centrul Istoric Sibiu (orasul de sus) au depus astazi o petitie la Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Local si Prefectura pentru modificarea HCL 57/2007 privind circulatia in centrul istoric.

Locuitorii acestei zone sunt foarte nemultumiti de hotararea Consiliului Local Sibiu de la inceputul lui 2007 care a prevazut reguli noi privind accesul auto si parcarea in Centrul Istoric. Petitia este structurata in 10 puncte unde sunt aratate problemele acestei hotarari si care ar putea fi solutiile.

Locuitorii din zona au mai depus cereri, plangeri, petitii in ultimul an si raspunsul a fost mereu gen “asta e hotararea”. De data aceasta locuitorii doresc ca petitia lor sa ajunga la primar si la toti consilierii locali si nu la un serviciu oarecare. Ei doresc responsabilizarea politicienilor pentru deciziile ce le iau.

Prefectul judetului Ilie Mitea a fost de asemenea sesizat de locuitori despre continutul petitiei si s-a cerut verificarea legalitatii HCL 57/2007 a Consiliul Local Sibiu care este considerata discriminatorie, fara sa fie in spiritul tuturor legilor si neputand fi corect aplicata datorita faptului ca hotararea e vaga.

Raspunsul Primariei Sibiu la petitia privind sistemul de trafic

PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU

DIRECTIA COMUNICARE SI INTEGRARE EUROPEANA
SERVICIUL RELATII CU PRESA

Str. Samuel Brukenthal nr.2, 550178 Sibiu, Romania

tel. 004-0269-208900, fax. 004-0269-208908
e-mail: press@sibiu.ro; http://www.sibiu.ro

Informaţie de presă

29.02.2008

Subiect: Răspuns la petiţia formulată de locuitorii din centrul istoric

Referitor la petiţia formulată de locuitorii centrului istoric şi înregistrată la Primăria Municipiului Sibiu, vă informăm punctual următoarele:

Municipalitatea a organizat două dezbateri publice în cadrul cărora s-a discutat noul sistem de trafic pentru centrul istoric. Aceste dezbateri au avut loc în 23 februarie 2005 şi repectiv 4 martie 2005 şi au fost deschise tuturor sibienilor, reprezentanţii municipalităţii oferind explicaţiile cerute, cetăţenii având ocazia să îşi exprime opiniile şi eventual nemulţumirile. Procesele verbale ale celor două dezbateri publice precum şi fotografii luate din cadrul dezbaterilor pot fi consultate la sediul Primăriei Sibiu.

1., 2. Municipalitatea a dorit crearea zonei pietonale şi semipietonale cu scopul de a proteja rezervaţia arhitecturală în suprafaţă totală de 72 de hectare (zona centrului istoric) de efectul nociv al circulaţiei auto. De asemenea, prin crearea acestei zone, municipalitatea a dorit crearea unei zone fără autovehicule, de care turiştii, dar mai ales sibienii, să se bucure, fără a exista pericolul unor eventuale accidente. Taxa percepută de municipalitate pentru intrarea rezidenţilor în zona protejată este simbolică dar necesară, deoarece, dacă accesul în zona pietonală era gratuit, exista riscul de a primi în această zonă un aflux de trafic uriaş.

HCL 57/2007 a fost aprobată de Consiliul Local al Municipiului Sibiu în şedinţă publică şi a fost adusă la cunoştinţa publică prin formele de publicitate legale prevăzute de Legea 215/2007. Această hotărâre a Consiliului Local este fundamentată prin Avizul nr. 35/11.08.2005 al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Serviciul Poliţia Rutieră şi prevederile articolelor 6 şi 8 din HCL 342/2005 privind rglementarea circulaţiei în centrul istoric al municipiului Sibiu; articolul 1 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; Legea 273/2006 privind finanţele publice locale; articolul 6, alineat 9 din Legea 52/2003; Legea 24/2000 republicată; articolul 36, alineatul 2, litera c şi articolul 45 din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală. Prin urmare, analizând prevederile nromelor enumerate mai sus, taxa percepută este perfect legală iar hotărârea de consiliu este valabilă şi în vigoare.

3. Sistemul de parcare în centrul istoric al Sibiului este sub forma parcărilor zonale, situate pe inelul exterior al centrului, şi sub forma unor parcări stradale. În acest sistem nu este posibilă individualizarea locurilor de parcare pentru exclusivitate.

4. Accesul pentru transporturi sau situaţii speciale (nunţi, înmormântări, botezuri, transporturi de elctrocasnice) accesul este permis şi GRATUIT, în urma formulării unei cereri în acest sens către Seriviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat.

5. , 8.Strada Târgului are o lăţime (mai mică de 3 m) care nu permite circulaţia auto şi circulaţia pietonală în acelaşi timp, datorită riscului producerii de accidente. Mai mult, strada Târgului leagă strada 9 Mai, o arteră intens circulată, de Piaţa Aurarilor care este o zonă arhitecturală protejată. Prin permiterea circulaţiei pe strada Târgului, s-ar crea condiţiile încărcării cu autovehicule a acestei pieţe.

6. Accesul pe strada Arhivelor nu poate fi interzis nerezidenţilor, având în vedere că pe această stradă funcţionează instituţii publice: Arhivele Statului, o grădiniţă cu program prelungit, sedii de partide.

7. Accesul pentru aprovizionare se face zilnic între orele 5 şi 9 dimineaţa pentru a nu pune în pericol pietonii care tranzitează această zonă pietonală. Magazinului Billa i-a fost arondat un spaţiu special pentru parcare şi aprovizionare, tocmai pentru a nu afecta circulaţia în zonă.

9. Pavilionul multifuncţional oferă posibilitatea organizării unor manifestări şi evenimente cu un public mare, fiind singura incintă din Sibiu cu un număr atât de important de locuri (aprox. 3.000), pe perioada de iarnă putând fi utilizat ca şi patinoar. Cele 90 de locuri de parcare existente aici înainte de amplasarea pavilionului au fost înlocuite cu cele 140 de locuri de parcare noi din Parcarea Teatrului.

Amenajarea unei parcări subterane este mult prea costisitoare ca şi construcţie, costurile ridicate neputând fi justificate prin utilitatea unei astfel de parcări. Parcarea de pe Bulevardul Corneliu Coposu vine să suplinească cele peste 1.000 de locuri de parcare din perimetrul centrului istoric.

10. Bariera de pe strada Al. Xenopol nu a fost instalată de către cei de la Hotelul situat în apropiere ci de Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat pentru protejarea zonei pietonale dintre strada Alexandru Xenopol şi strada Nicolae Bălcescu. Accesul locatarilor de pe strada Nicolae Bălcescu se poate face dinspre Piaţa Unirii (Farmacia 24).

Bariera va fi automatizată în perioada 03.03.2008-18.03.2008 când accesul se va face prin card magnetic şi va fi monitorizat prin camere de supravegheat, pentru a facilita astfel accesul rezidenţilor.

Dorim să menţionăm şi următoarele:

Locuritorii din zona pietonală mai au posibilitatea de a parca autovehiculele în parcările adiacente zonei cu suma de 2 lei/lună.

Sistemele de acces cu piloni şi bariere a oferit o stare de confort şi siguranţă pentru toţi participanţii la programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, funcţionând fără probleme.

Sistemul de acces în zona istorică este asemănător cu cel aplicat în Luxemburg, Londra şi Berlin.

Mirela Gligore

Serviciul Relaţii cu Presa

Primăria Municipiului Sibiu

Petitie sistem trafic in Centru Istoric Sibiu

Catre

Consiliul Local al Municipiului Sibiu

Institutia Prefectului Judetului Sibiu

Primaria Municipiului Sibiu

In atentia d-lui Primar Klaus Iohannis,

In atentia consilierilor locali,

In atentia d-lui prefect Ilie Mitea,

Subsemnatii cetateni ai Centrului Istoric Sibiu, proprietari de apartamente, ce detinem autoturisme contestam legalitatea HCL 57/2007 privind reglementarea circulatiei in centrul istoric al municipiului Sibiu. De aceea solicitam urmatoarele:

Emiterea unei noi HCL care sa modifice HCL 57/2007 astfel incat sa raspunda la problemele REALE ale zonei, necercetate de catre Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu anterior acestei hotarari. Locuitorii zonei proprietari de autoturisme nu au fost consultati in prealabil asupra modificarilor concrete ce se vor aduce la regimul de trafic si parcari in zona. Primaria Sibiu pretinde ca a realizat o consultare publica prealabila dar aceasta nu a avut ca direct vizati pe locuitorii zonei, cei mai mult afectati. Consultarea publica a fost una generala in Sibiu, insuficient mediatizata anterior HCL 57/2007 si nu credem ca e concludenta.

Consideram HCL 57/2007 o hotarare discriminatorie a locuitorilor din aceasta zona versus alte cartiere sibiene. Mai jos aveti argumentele noastre si solutiile posibile:

  1. In perimetrul inchis cu piloni mobili – Str. N. Balcescu, Piata Mare, Piata Huet, str. Cetatii, pasajul Scarilor – dorim ca noua HCL de modificare a HCL 57/2007 sa prevada expres accesul rezidentilor GRATUIT pe baza de cartela multi-anuala gratuita. Astfel a fost mereu in aceasta zona chiar si dupa HCL 342/2005 cand aceasta zona a fost declarata una pietonala. Privind acest aspect 40 de locuitori ai zonei au mai facut o petitie nr.167719/19.12.2007 catre Consiliul Local care a fost transferata la Serviciul Public de Administrare a domeniului public si privat Sibiu cu nr. 18336/20.12.2007 si la care s-a raspuns ca nu se poate acorda acces gratuit deoarece asa e hotarea HCL 57/2007 si e conforma si cu OUG 195/2002 republicata, art. 6 privind zonele pietonale. In fapt si de drept OUG 195/2002 republicata prin art. 159 stabileste “Conducatorul de vehicul poate intra numai daca locuieste in aceasta zona, sau presteaza servicii publice, din poarta in poarta si nu are alta posibilitate de acces. Acesta este obligat sa circule cu o viteza maxima de 5km/h si sa nu impiedice circulatia pietonilor.” Credem ca in cazul de fata se produce un abuz din partea Consiliului Local Sibiusi al Primariei Sibiu privind accesul auto in aceasta zona contra cost pentru locuitori. Mai mult se incalca OUG 195/2002 permitandu-se accesul preferential contra cost sau nu in aceasta zona si celor ce nu locuiesc aici. Nu dorim parcarea masinilor in zona pietonala ci doar accesul gratuit la curtile si imobilele noastre. De asemenea noua HCL trebuie sa prevada expres si situatiile in care unii locatari au autoturisme si nu au loc de parcare in curte sa aiba acces gratuit cu acestea la imobil cu stationare de 10 min pentru a descarca bunuri necesare vietii. De asemenea locatarii cu spatii de parcare si cu masini in leasing trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si cei cu autoturisme proprietate personala.
  2. Cerem restituirea taxei de intrare in spatiul cu piloni din Centrul istoric pe care o consideram ilegala. Singurul cost posibil legal este cel legat de imprimarea autorizatiilor de acces auto.
  3. In Centrul Istoric Primaria prin serviciile sale a marcat mai multe zone de parcari. Riveranilor, locuitori in centrul istoric li se cere o taxa pentru ocuparea domeniului public al Primariei. Problema in acest caz este ca nu exista nici o garantie a rezervarii spatiului de parcare pentru riveranii din Centrul Istoric desi acestia isi platesc locul. De aceea propunem ca in noua HCL de modificare a HCL 57/2007 ca la abonamentul riveran locul de parcare sa fie marcat ca atare cu un numar. Locatarul riveran sa poata ocupa acel loc. Pentru accesul restului cetatenilor Sibiului la Centrul istoric se poate atasa o placuta sub semnele de parcare care sa precizeze ca non-riveranii pot parca pe acele locuri, daca sunt libere, intre orele 8 -15. In afara acestor ore parcarea non-riveranilor pe locurile platite de riverani fiind considerata ilegala si sancionata cu amenda de organele in drept. De asemenea cerem ca pe strazile Centrului Istoric adiacente zonei blocate cu piloni sa fie montati stilpi pentru a delimita trotuarul de carosabil cum s-a facut pe strada Lazar si partial Magheru. Acesti stalpi trebuie montati cu prioritate pe strada Mitropoliei datorita traficului mare la Primarie si Posta care genereaza parcari ilegale pe trotuar.
  4. HCL 57/2007 nu prevede clar cum se face accesul transporturilor speciale comandate de persoane fizice in spatiul blocat de pilonii mobili. Noua HCL de modificare trebuie sa precizeze clar ca rezidentii din acest spatiu pot comanda trasporturi speciale (mobila, electrocasnice etc) cu acces temporar gratuit. Accesul se va face pe baza buletinului de identitate prin apelarea directa a sistemului interfon a acestor stalpi mobili.
  5. Deblocarea str. Targului, actualmente blocata de indicatoarele puse.
  6. Accesul pe strada Arhivelor sa fie interzis cu exceptia locatarilor cum a fost anterior anului 2007. La ora actuala strada este mereu blocata si locatarii nu mai pot scoate propriile masini din curte. De asemenea Pompierii si Salvarea nu mai pot ajunge la acestia.
  7. Blocarea multor strazi adiacente spatiului inchis cu piloni mobili datorita firmelor ce fac aprovizionarea pentru cele din interiorul perimtrului. HCL 57/2007 a fost prost gandita si prost aplicata deoarece accesul celor cu aprovizionarea a fost permis doar dimineata devreme cand toate aceste baruri, restaurante, alimentara sunt inchise. Credem ca trebuie gasita o solutie de deblocare a zonei in special: Str. Papiu Ilarian unde aprovizionarea magazinului Billa produce blocaje majore.
  8. Debocarea prin Piloni mobili sau alt sistem a Pietii Aurarilor actualmente blocata cu stalpi de beton care nu mai prmit accesul in curte a locatarilor cu propriile vehicule dar nici a Pompierilor si Salvarii.
  9. Dorim demontarea de urgenta a cortului din zona fostului bastion Poarta Cisnadiei unde in 2007 au avut loc evenimente. Acesta trebuie mutat in alta locatie de urgenta si zona refolosita ca parcare. De asemenea dorim sa sugeram Primariei ca respectiva zona sa fie transformata in parcare subterana si supraterana pentru a permite accesul mai multor masini. Zona este mereu blocata de numarul mare de masini parcate ilegal in lipsa unui suficient numar de parcari.
  10. Cerem desfiintarea barierei montate pe strada Xenopol de catre cei de la Hotel Imparatul Romanilor. Stim ca legislatia in vigoare interzice blocarea drumurilor publice de firme private. De asemenea locatarii de pe strada Nicolae Balcescu care vor sa intre de pe Xenopol sunt opriti de cei de la bariera si, mai mult, li se cere bani daca vor sa li se deschida. Aceea bariera trebuie interzisa deoarece in zona exista deja pilon mobil.

Date fiind cele spuse rugam Consiliul Local Sibiu sa actioneze de urgenta pentru a modifica HCL 57/2007 cu prevederile mai sus mentionate. De asemenea rugam Prefectul judetului Sibiu sa verifice legalitatea HCL 57/2007, cat si a aprobarii acesteia fara consultarea celor direct vizati.

In caz de nesolutionare favorabila ne rezervam dreptul sa atacam in instanta aceasta HCL 57/2007 si sa cerem despagubirile cuvenite.

Atasam tabelele locatarilor care semneaza prezenta cerere.

Asteptam raspuns pe adresa Soaita Ioan, Piata Mare 12 sau pe fax la 0269-223112.

Sedinta Cartier 13.03.2008

La sedinta au participat 5 persoane (locuitorii nu au fost re-anuntati cu o zi inainte de aceasta sedinta deoarece la sedinta din 4 martie s-a stabilit de catre ei data acestei intalniri; s-a dorit a se observa implicarea lor fara contributia OU)

Foaia Mica s-a distribuit si in orasul de jos al Centrului Istoric, 3 chestionare completate au fost aduse de catre locuitori, unul dintre ei a luat parte si la sedinta si si-a manifestat dorinta de a se implica in asociatie.


Calin le-a facut o prezentare cu privire la stadiul in care se afla petitia privind taxa si accesul auto, i-a informat ca petitia a ajuns si la toti cei 23 de consilieri locali si ca s-a depus o cerere pentru o dezbatere publica. De asemenea le-a explicat ca actele privind legalizarea Asociatiei de cartier au fost semnate in 12 martie de catre cei 5 membrii fondatori si ca s-a depus in contul asociatiei capitalul social de catre OU.


Doamna Berghezan a redactat petitia privind poluarea fonica. S-a decis amanarea pentru o scurta perioada a depunerii petitiei pe motivul existentei primei petitii auto, dar intre timp se va continua adunarea cat mai multor informatii/materiale privind acest subiect. In luna iulie va avea loc festivalul Artmania, locuitorii ar dori ca acesta sa aiba loc in alta locatie decat Piata Mare.

Locuitorii au propus ca pe langa semnarea petitiei cu privire la poluarea fonica sa fie anexate copii dupa reclamatiile locuitorilor si raspunsurile primite. 5 dintre ei pe langa OU vor aduna semnaturi si alte date relevante acestei petitii.

In perioada 17-19 martie Calin & Eni vor finaliza petitia, vor face tabelul pentru semnaturi care se va inmana celor 5 locuitori care se vor implica in colectarea semnaturilor. De asemenea, Eni va merge pe la locuitorii care au in imprejurime si care au semnalat in chestionar problema poluarii fonice.

Locuitorii au decis ca Petitia sa fie trimisa la Primarie, Prefectura, Consilul Local, ASP, Politie, Protectia Mediului si la Bucuresti-presedintelui, unor ONG-uri care sprijina drepturile omului, televiziune de ex. B1TV (Nasul), presa locala.


La sedinta s-au mai abordat si celelalte probleme identificate in chestionare:

- curatenia orasului- firmele de salubrizare sa-si faca mai bine datoria, firmele care construiesc/repara sa faca curat si sa adune dupa ce lucrarea a fost finalizata. Sa se adune praful/nisipul de langa trotuare/borduri. S-a decis trimiterea unei sesizari catre firmele de salubrizare Schuster si Getesib.

- mizeria cainilor vagabonzi- legea exista doar ca nu se aplica

- zone de agrement in Centrul Istoric- s-a propus folosirea spatiului vede din Parcul Tineretului de catre copii si adulti pentru diferite activitati.

- consultari publice- sa existe transparenta administratiei publice, autoritatile sa se consulte cu locuitorii inaintea semnarii hotararilor pentru a se identifica nevoia cetateniolr.

- rezistenta cladirilor- demers catre OAR Sibiu sa evalueze renovarile din Centrul Istoric


“pentru producerea zgomotului au existat bani dar pentru renovari nu”

“vrem liniste in Centrul Istoric”

“locuitori martiri”

“dictatura se naste din democratie”

“sa cerem definitia linistii de la Politie”

De ce sa ne fie frica de Primarie?

Sedinta cartier 04.03.2008

La sedinta au luat parte 18 locuitori ai Centrului Istoric (N. Balcescu, Piata Mare, Piata Mica, Arhivelor, P. Ilarian, Mitropoliei, 9 Mai)

Cei prezenti au fost informati despre cursul petitiei trimise in data de 28.02.2008 catre Primarie, Consiliul Judetean si Prefectura privind accesul si taxa auto a locuitorilor din centrul istoric. Toate cele 10 pucte ale petitiei semnata de 111 locuitori au fost respinse. Raspunsurile din partea Primariei nu aveau legatura cu cererile din petitie, nu au fost luate in considerare nici posiblelele solutii oferite de catre locvuitori.

Prefectura si Consiliul Judetean inca nu si-au exprimat parrea fata de patitie.

Tot demersul a fost bine mediatizat de catre presa locala si centrala, 8 dintre locuitori au fost intervivati.

Ca si viitoare actiune s-au propus urmatorii pasi:

1. inaintarea unei cereri pentru organizarea unei dezbateri publice, cererea a fost semnata de cei prezenti la sedinta

2. inaintarea unei scrisori celor 23 de consilieri locali in care sunt rugati sa raspunda (fax, e-mail) cu solutii pentru rezolvarea problemelor locuitorilor.

3. daca locuitorilor nu li se v a accepta cererea privind organizarea dezbaterii publice, locuitorii centrului istoric vor lipi un cartonas galben in geam ca semn de protest fata de deciziile primariei in ceea ce priveste consultarea publica.

Reactiile celor prezenti :

“lipsa de respect a primariei fata de locuitori”

“ne-au facut (primaria) o colivie frumoasa in care nu putem sa ne miscam”

“Primarul a primit foarte multe premii nationale si internationale...ar trebui ca si locuitorii sa primeasca diplome”

“locuitorii centrului istoric sunt discriminati”

S-au aratat neincrezatori in hotararile primariei privind locuitorii din zona istorica.

Locuitorii au fost de acord cu faptul ca lucrurile trebuie sa mearga mai departe, ultima solutie fiind trimiterea in instanta.

Dl. Oancea ne-a prezentat rezultatele demersului sau fata de Autoritatea de Sanatate Publica privind poluarea fonica.

Dna. Berghezan a citit petitia redactata de dansa privind poluarea fonica, va reveni cu noi completari in cursul zilei de vineri (7martie)

S-a discutat si despre problema separarii utilitatilor. Locuitorii doresc separarea in contorizare, Sc Apa Canal SA sunt de acord cu locuitorii doar ca ei nu fac investitii pe domeniul privat.

Urmatoarea intalnire va avea loc pe 13 martie 2008

Sedinta Cartier 21.02.2008

In urma centralizarii chestionarelor primite de locuitori in Foaia Mica ei au putut sa-si exprime in scris si sa aduca la sediul OU trei probleme majore cu care se confrunta ca locuitori ai Centrului Istoric.

La sedinta au luat parte 14 locuitori ai Centrului Istoric Sibiu dintre care 11 au fost persoane noi.

Sedinta s-a deschis cu o prezentate PowerPoint de catre Calin a obiectivelor, activitatilor, scopului Observatorului Urban, s-a explicat celor prezenti motivul care a stat la baza infiintarii Asociatiei de Cartier, care sunt obiectivele si scopul noii Asociatii. De asemenea cei prezenti au fost informati de stadiul in care se afla legalizarea actelor constitutive ale asociatiei.

Calin le-a explicat ca Asociatia nu are rolul de a colecta taxele si ca ea se va ocupa cu ameliorarea locuirii in Centrul Istoric.

Cei prezenti au fost informati de modul in care se aleg cei care vor conduce asociatia, cum pot sa se inscrie ca membrii si ca Observatorul Urban va avea rolul de facilitator de intalniri si va pune la dispozitie sediul pentru intalniri/sedinte. (vezi Anexa 1 prezentarea PowerPoint)

Au fost prezentate problemele care au reiesit din centralizarea chestionarelor, astfel, Renovarea imobilelor, Accesul auto si Poluarea fonica fiind principalele nemultumiri ale localnicilor. Aceste teme au fost abordate pe larg in cadrul intalnirii. Celelalte probleme au fost enuntate si vor fi discutate la urmatoarea intalnire. Problemele enuntate de mai putini locuitori au fost: probleme de ordine publica; inmultirea ciinilor comunitari; lipsa spatiilor de joaca; problema antenelor parabolice interzise de primarie; curatenie; lipsa consultarii publice pe problemele zonei din partea primariei; problema curateniei dupa ciini cu stapan; contorizarea si separarea utilitatilor si refacerea lor.

In urma unui demers facut de catre locuitorii din str. N. Balcescu catre Consiliul Local Sibiu (vezi Anexa 2) privind scoaterea taxei auto pentru locuitori s-a decis continuarea si imbunatatirea acelui document, se vor folosi cele 40 de semnaturi la care se vor alatura si semnaturile si altor locuitori ai Centrului Istoric. Cererea celor 40 a fost respinsa de primarie cu simpla motivatie ca aceasta e hotararea de consiliu, desi petitia respectiva argumenta ilegalitatea hotararii de consiliu. Petitia a fost adresata Consiliului Local si primarului si raspunsul a fost primit de la un sef serviciu domeniu public si parcari.

S-a mai precizat de catre locuitori ca bariera care se afla la Imparatul Romanilor este ilegala. Aceasta pariera este monatata de cei de la Imparatul Romanilor pe domeniul public (in contradictie cu normele legale in vigoare privind libera circulatie pe drumurile publice si a celor privind blocarea drumurilor publice). Locuitorii de pe Str. Balcescu care vor sa ajunga cu masina acasa prin Str. Xenopol fiind blocati de bariera. Ca sa treaca li se cere “spaga” de angajatul Imparatul Romanilor care opereaza bariera.

In saptamana 25-29.02.2008 se va redacta petitia privind accesul auto in Centrul Istoric, mai multi locuitori vor consulta petitia, de asemenea se va completa tabele pe fiecare curte din zona cu cei ce sustin acest demers si vor fi anexate petitiei. Petitia va contine problemele zonei cat si posibile solutii. Petitia va fi depusa la Consiliul Local, Primarie si Prefectura. La Prefectura se va cere verificarea legalitatii Hotararii de Consiliu Local privind accesul auto in Centrul Istoric aceasta fiind discriminatorie.

Eni a redactat, tiparit si multiplicat un tabel nominal care a fost dat spre completare catre fiecare participant care se va implica in urmatoarele 5 zile de colectarea cat mai multor semnaturi din care sa rezulte ca locuitorii doresc scoaterea taxei auto al celor ce locuiesc in Centrul Istoric. Eni se va ocupa de colectarea acestor tabele, unii locuitori vor aduce personal tabelele.

Petitia va fi inaintata apoi si presei si se va face o campanie in presa locala pentru intelegerea problemelor cu accesul auto in zona. In caz de solutionare negativa a tuturor institutiilor cetatenii se vor adresa in instanta.

Dna Berghezan s-a oferit sa redacteze petitia privind Poluarea fonica, doamna se va consulta cu dl Oancea pentru realizarea acestui demers . Vor nota atat problemele cu care se confrunta cat si posibilele solutii.

De asemenea s-a mai discutat pe scurt si despre :

- situatia caselor care sunt in pericol de prabusire. Cetatenii doresc sa existe in cadrul Primariei un departament care sa se ocupe cu verificarea rezistentei constructiilor, pana in prezent GTZ a oferit astfel de expertize.

- Calin le-a explicat care sunt avantajele si dezavantajele de a fi considerat patrimoniu UNESCO.

- Cei prezenti si-au exprimat nemultumirile privind interzicera antenelor parabolice si Calne le-a prezentat o posibila actiune de intreprins mai intai petitionara prin care Primaria sa negozieze cu firmele de cablu TV oferirea aceluiasi pachet ca cel oferit prin Antene Parabolice la acelasi prêt pt locuitorii zonei unde antenele sunt interzise. De asemenea locuitorii doresc ca interdicitia sa se aplice tuturor, inclusiv Primariei care are montate antene tip parabolic in Piata Mare si Piata Mica pentru acces internet.

- Si-au manifestat ingrijorarea cu privire la existenta tevilor de gaz care se afla sub pamant si sunt in pericol de fisurare. S-a ridicat si problema lipsei contorizarii separate la apa si cea a canalizarii in Str. Ocnei. Aceste ultime probleme si altele vor fi discutate la intalnirea viitoare.

Urmatoarea intalnire va avea loc pe 4.03.2008, ora 17 la Observtorul Urban..

STATUT Asociatia de cartier Centru Istoric Sibiu

I. DENUMIREA, MEMBRII FONDATORI, FORMA JURIDICA, DURATA, PATRIMONIUL SI SEDIUL

Art. 1. Urmatorii:

- Moales Silvia, ;

- Sima Irma, ;

- Berghezan Rodica, ;

- Matei Ana Alexandrina, ;

- Giurgiu Ioan, ;

tinand seama de prevederile art. 969 C. dv., ale Ordonantei Guvemului nr.26/2000, modificata si completata de dispozitiile Legii nr. 246 din 18 iulie 2005 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, precum si de alte dispozitii legale pertinente in vigoare, am hotarat constituirea Asociatiei de cartier Centru Istoric Sibiu.

Art. 2. Asociatia - pe care, prin buna-intelegere, partile sus-numite am constituit-o - va purta numele de Asociatia de cartier Centru Istoric Sibiu, denumita in continuare Asociatia.

Art. 3. Patrimoniul initial al Asociatiei se compune din suma de .......(doua salarii nete pe economie).................. lei. Ulterior patrimoniul asociatiei se va constitui in conditiile legii, din donatii de bunuri mobile si imobile, subventii, sponsorizari, obtinute din tara sau din strainatate, in lei si/sau in valuta, de la persoane fizice si juridice, din activitati proprii sau din orice alte mijloace prevazute de lege.

Art. 4. Din punctul de vedere al formei juridice, Asociatia este, potrivit legii, o asociatie nonprofit, nonguvernamentala, apolitica, cu personalitate juridica, cuprinzand persoane fizice.

Art. 5. Asociatia se constituie pe o perioada nedeterminata.

Art. 6. Sediul asociatiei se afla in localitatea Sibiu, str. Piata Mare nr. 8, judet Sibiu.

Art. 7. Asociatia poate avea filiale.

II. SCOPUL ASOCIATIEI

Art. 8. Asociatia este o organizatie nonprofit, infiintata in scopul ameliorarii locuirii in Centrul Istoric Sibiu.

In realizarea acestui scop, Asociatia isi propune urmatoarele obiective :

a) Rezolvarea marilor probleme ale zonei prin consultarea si implicarea cetatenilor ce locuiesc in zona

b) Activitati educationale adresate locuitorilor zonei

c) Stabilirea intereselor comune pentru locuitorii zonei si desfasurarea de activitati pentru realizarea lor

d) Facilitarea dialogului intre locuitorii zonei, dar si intre acesti si alti actori locali, cum ar fi institutiile publice, firmele din zona, autoritati nationale

e) organizarea de campanii publice de constientizare

f) editarea si publicarea de materiale cu rol informativ-educational si promotional ;

g) activitati de advocacy - „consta din diferite strategii orientate spre influentarea procesului de luat decizii la nivel organizational, local, provincial, national si international”

h) activitati de lobby – „tentativa de a influenta opinia sau actiunea unui legiutor sau a unei persoane cu putere de decizie dintr-o organizatie sau institutie”;

i) organizarea de grupuri de sprijin ;

j) colaborarea cu alte organizatii neguvernamentale, fundatii, institutii guvernamentale, etc.

k) Oferirea de asistenta juridica membrilor asociatiei pentru interesele asociatiei

l) Infiintarea de societati comerciale

m) Activitati economice directe

III. ORGANIZARE. ADUNAREA GENERALA, CONSILIUL DIRECTOR, ALTE ORGANE DE CONDUCERE, SUPRAVEGHERE SI CONTROL

Art. 9. Asociatia are urmatoarele organe de conducere:

a) Adunarea generala;

b) Consiliul director;

c) Cenzorul.

Art. 10. Adunarea generala este organul suprem de conducere, alcatuit din membri fondatori, membri ordinari sau membri de onoare.

Art. 11. Adunarea generala a membrilor Asociatiei se intruneste o data pe an (in primul trimestru), in adunare ordinara si, ori de cate ori este cazul, in adunare extraordinara.

Art. 12. Convocarea Adunarii generale ordinara se face de catre Consiliul director.

Convocarea adunarilor extraordinare se poate face la initativa Consiliului director sau la propunerea unei treimi din membrii cu drept de vot ai Asociatiei.

Art. 13. Adunarea generala este statutar intrunita in prezenta a cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor Asociatiei.

Daca la prima convocare nu se intruneste numarul statutar de participanti, se stabileste o noua data.

La a doua convocare, Adunarea generala se considera a fi statutar constituita, indiferent de numarul membrilor prezenti.

Hotararile se adopta cu votul a jumatate plus unu din numarul membrilor Asociatiei prezenti la adunare, cu exceptia hotararilor privind modificarea actului constitutiv si a statutului sau dizolvarea si lichidarea Asociatiei, pentru care sunt necesare voturile a jumatate plus unu din numarul membrilor Asociatiei.

Sedintele Adunarii generale sunt conduse de presedintele sau de vicepresedintele Consiliului director.

Dezbaterile si hotararile adoptate se consemneaza intr-un registru special, de catre un secretar desemnat de presedinte.

Hotararile Adunarii generale sunt obligatorii pentru toti membrii Asociatiei, chiar si pentru cei care nu au luat parte la adunarea generala, sau au votat impotriva.

Art. 14. Adunarea generala indeplineste urmatoarele atributii:

- aproba ordinea de zi a fiecarei sedinte;

- alege si revoca membrii Consiliului director al Asociatiei;

- alege si revoca cenzorul, sau comisia de cenzori dupa caz;

- aproba bugetul de venituri si cheltuieli al Asociatiei si bilantul contabil;

- stabileste cotizatiile si taxele de inscriere la care sunt supusi membrii Asociatiei;

- aproba lichidarea Asociatiei

- aproba infiintarea de filiale,

- modifica actul constitutiv si statutul asociatiei

- hotaraste asupra dizolvarii si lichidarii asociatiei, precum si asupra destinatiei bunurilor ramase dupa lichidare ;

Art. 15. Consiliul director al Asociatiei este aprobat de catre Adunarea generala pentru o perioada de 4 ani si este compus din 5 membri, dintre care un presedinte si un vicepresedinte.

Pana la constituirea Adunarii generale a membrilor Asociatiei, Consiliul director este format din membrii fondatori.

Consiliul Director paoate fi alcatuit si din membrii din afara asociatiei, in limita a cel putin o patrime din componenta sa.

Art. 16. Consiliul director este statutar constituit in prezenta a cel putin 3 dintre membrii sai.

Daca la prima convocare nu se intruneste acest cvorum, se procedeaza la o noua convocare, in termen de cel mult 10 zile de la data primei convocari.

La a doua convocare, Consiliul director este considerat statutar intrunit, indiferent de numarul membrilor prezenti.

Art. 17. Consiliul de administratie adopta hotarari valabile cu majoritatea simpla a membrilor prezenti. In caz de balotaj, votul presedintelui este decisiv.

Art. 18. Consiliul director gestioneaza activitatea Asociatiei, in conformitate cu scopurile pentru care aceasta a fost constituita.

Consiliul director are urmatoarele atributii:

- alege si revoca, din randul membrilor sai, presedintele si vicepresedintele, prin vot secret, cu majoritate absoluta;

- pregateste adunarile generale ordinare si extraordinare si se ingrijeste de buna lor desfasurare;

- intocmeste si prezinta Adunarii generale raportul anual privind activitatea desfasurata de Asociatie, executarea bugetului de venituri si cheltuieli, bilantul contabil;

- elaboreaza proiectele programelor anuale de activitate si proiectul bugetului de venituri si cheltuieli;

- hotaraste primirea viitorilor membri ai Asociatiei;

- hotaraste schimbarea sediului Asociatiei ;

- aproba organigrama si poltica de personal ale asociatiei ;

- exercita alte atributii necesare realizarii scopurilor Asociatiei.

Art. 19. Consiliul director se reuneste, de regula, o data pe luna si ori de cate ori este necesar si isi va elabora un regulament intern de functionare.

Consiliul director poate imputernici una sau mai multe persoane cu functii executive , persoane care nu au calitatea de asociat, ori care sunt straine de asociate, pentru a incheia acte juridice in numele si pe seama asociatiei, sau pentru a indeplini orice alte atributii stabilite prin actul constitutiv, sau de catre adunarea generala.

Art. 20. Presedintele Consiliului director prezideaza reuniunile Consiliului dierctor si reprezinta Asociatia in relatiile cu tertii.

Pentru reprezentarea Asociatiei in activitatea curenta a acesteia, presedintele va putea da mandat unui alt membru al Consiliului director, precizand sfera, durata si limitele competentelor conferite.

Art. 21. Organul de control financiar al Asociatiei este Cenzorul, care va fi desemnat de Adunarea generala.

Art. 22. Cenzorul verifica modul in care este administrat patrimoniul Asociatiei si indeplineste orice atributii stabilite de Adunarea generala.

Art.23. Presedintele Asociatiei este ales de catre Consiliul Director, pe o perioada de 4 ani prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti. Dupa expirarea primului mandat presedintele mai poate fi ales doar pentru inca un mandat de 4 ani zile.

Art. 24 Presedintele are urmatoarele atributii:

- a) reprezinta asociatia in relatiile cu tertii, cu autoritatile din tara si strainatate, sau cu persone fizice si juridice;

- b) prezideaza sedintele Consiliului Director.

IV. VENITURI SI CHELTUIELI

Art. 25. Veniturile Asociatiei provin din:

a) cotizatiile membrilor Asociatiei;

b) sponsorizari din partea unor persoane fizice si juridice din Romania sau din strainatate, pentru realizarea scopurilor Asociatiei.

c) dividendele si dobanzile rezultate din plasarea sumelor disponibile in conditiile legii ;

d) dividendele societatilor comerciale infiintate de catre Asociatie ;

e) veniturile realizate din activitati economice directe ;

f) donatii, sponsorizari sau legate ;

g) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale ;

h) alte venituri prevazute de lege.

Art. 26. Veniturile obtinute de asociatie se folosesc exclusiv in vederea realizarii scopurilor prevazute la art. 8 din prezentul act constitutiv.

Art. 27. Anul financiar incepe la data de 1 ianuarie a fiecarui an si se incheie la data de 31 decembrie, cu exceptia primului an, cand incepe la data inregistrarii Asociatiei ca persoana juridica.

Art. 28. Activitatea economico-financiara a Asociatiei se desfasoara pe baza bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Adunarea generala.

Art. 29. Asociatia poate infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatie din activitatea acestei societati comerciale, daca nu vor fi reinvestite in aceeasi societate comerciala, se vor folosi pentru realizarea scopului asociatiei.

Modul de utilizare a dividendelor se va face doar cu aprobarea Consiliului Director.

Art. 30 Asociatia poate desfasura orice alte activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al asociatiei.

V. MEMBRII ASOCIATIEI. DREPTURI SI OBLIGATII

Art. 31. Pot deveni membrii ai Asociatiei persoane fizice si juridice de nationalitate romana sau straina.

Art. 32. Inscrierea in Asociatie se face pe baza completarii formularului de inscriere.

Calitatea de membru se ofera in urma aprobarii cererii de catre Consiliul Director.

Art.33 Vor primi calitatea de membrii onorifici ai asociatiei cadrele didactice universitare, personalitati publice, sau orice alte persoana din tara sau strainatate, care sprijina activitatea Asociatiei, aducandu-si o contributie deosebita pentru promovarea scopurilor acesteia.

Pentru merite de exceptie se poate acorda titlul de presedinte de onoare, titlu ce se confera de Adunarea generala, la propunerea Consiliului Director.

Art. 34 Calitatea de membru onorific se ofera de catre Consiliul Director, la propunerea a cel putin a unui membru al Consiliului Director.

Art.35 Membrii asociatiei au urmatoarele indatoriri :

a) sa respecte prevederile actului constitutiv al Asociatiei, precum si normele de functionare interne ale acesteia ;

b) sa respecte hotararile organelor de conducere ale acesteia ;

c) sa nu desfasoare in cadrul asociatiei, sau cu ocazia manifestarilor organizate de catre Asociatie, activitati de propaganda politica fata de alti membri ai asociatiei, sau fata de terte persoane aflate in legatura profesionala cu asociatia, sau straine de asociatie.

d) sa plateasca in mod regulat cotizatia si celelalte contributii banestiasupra carora si-au dat acordul

Art. 36 Membrii asociatiei au urmatoarele drepturi :

a) sa participe la adunarile generale ale asociatiei ;

b) dreptul la un vot in cadrul adunarii generale ;

c) sa aleaga si sa fie alesi in organele de conducere ale asociatiei ;

d) sa sesizeze asociatia despre problemele care privesc scopul si obiectivele asociatiei, in vederea promovarii acestora ;

e) sa se retraga la cerere.

Art.37 Membrii asociatiei pierd aceasta calitate prin :

a) incetarea existentei asociatiei ;

b) renuntarea la calitatea de membru ;

c) incalcarea obligatiilor si indatoririlor prevazute la art. 35 din prezentul act constitutiv.

d) conduita necorespunzatoare prin care se aduce prejudicii morale si /sau materiale asociatiei ;

e) retragerea acestei calitati de catre consiliul director pentru motive intemeiate

Art. 38 Pierderea calitatii de membru al asociatiei se hotaraste de catre Consiliul Director.

Persoana in cauza poate contesta decizia Consiliului Director in termen de 15 zile lucratoare de la comunicarea deciziei in fata Adunarii Generale.

Art. 39 Membrii onorifici pot fi invitati la sedintele organelor de conducere ale asociatiei, fara a avea insa drept de vot, ci doar in scop consultativ.

VI. INCETAREA ACTIVITATII

Art. 40 Asociatia poate fi dizolvata prin hotararea Adunarii generale luata cu votul majoritatii membrilor Asociatiei.

Art. 41 Lichidarea asociatiei se va face in conformitate cu dispozitiile art. 61 - 72 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii aprobata prin Legea nr. 246 din 18 iulie 2005.

Art. 42 Intregul activ al asociatiei se va atribui, dupa lichidare, unei alte asociatii sau societati nepatrimoniale avand un obiect de activitate similar sau apropiat, dupa cum va hotari Adunarea generala, cu respectarea prevederilor legale.

VII. DISPOZITII FINALE

Art. 43. Asociatia are stampila si insemne proprii.

Art. 44. Prezentul act constitutiv este cadrul normativ pe baza caruia se va desfasura intreaga activitate a Asociatiei.

Art. 45. Prevederile prezentului act constitutiv se completeaza cu celelalte dispozitii legale in vigoare privind asociatiile si fundatiile.

Redactat de parte în 5 (cinci) exemplare azi ..............................

SEMNĂTURILE ASOCIAŢIILOR: