luni, 24 martie 2008

Petitie sistem trafic in Centru Istoric Sibiu

Catre

Consiliul Local al Municipiului Sibiu

Institutia Prefectului Judetului Sibiu

Primaria Municipiului Sibiu

In atentia d-lui Primar Klaus Iohannis,

In atentia consilierilor locali,

In atentia d-lui prefect Ilie Mitea,

Subsemnatii cetateni ai Centrului Istoric Sibiu, proprietari de apartamente, ce detinem autoturisme contestam legalitatea HCL 57/2007 privind reglementarea circulatiei in centrul istoric al municipiului Sibiu. De aceea solicitam urmatoarele:

Emiterea unei noi HCL care sa modifice HCL 57/2007 astfel incat sa raspunda la problemele REALE ale zonei, necercetate de catre Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu anterior acestei hotarari. Locuitorii zonei proprietari de autoturisme nu au fost consultati in prealabil asupra modificarilor concrete ce se vor aduce la regimul de trafic si parcari in zona. Primaria Sibiu pretinde ca a realizat o consultare publica prealabila dar aceasta nu a avut ca direct vizati pe locuitorii zonei, cei mai mult afectati. Consultarea publica a fost una generala in Sibiu, insuficient mediatizata anterior HCL 57/2007 si nu credem ca e concludenta.

Consideram HCL 57/2007 o hotarare discriminatorie a locuitorilor din aceasta zona versus alte cartiere sibiene. Mai jos aveti argumentele noastre si solutiile posibile:

  1. In perimetrul inchis cu piloni mobili – Str. N. Balcescu, Piata Mare, Piata Huet, str. Cetatii, pasajul Scarilor – dorim ca noua HCL de modificare a HCL 57/2007 sa prevada expres accesul rezidentilor GRATUIT pe baza de cartela multi-anuala gratuita. Astfel a fost mereu in aceasta zona chiar si dupa HCL 342/2005 cand aceasta zona a fost declarata una pietonala. Privind acest aspect 40 de locuitori ai zonei au mai facut o petitie nr.167719/19.12.2007 catre Consiliul Local care a fost transferata la Serviciul Public de Administrare a domeniului public si privat Sibiu cu nr. 18336/20.12.2007 si la care s-a raspuns ca nu se poate acorda acces gratuit deoarece asa e hotarea HCL 57/2007 si e conforma si cu OUG 195/2002 republicata, art. 6 privind zonele pietonale. In fapt si de drept OUG 195/2002 republicata prin art. 159 stabileste “Conducatorul de vehicul poate intra numai daca locuieste in aceasta zona, sau presteaza servicii publice, din poarta in poarta si nu are alta posibilitate de acces. Acesta este obligat sa circule cu o viteza maxima de 5km/h si sa nu impiedice circulatia pietonilor.” Credem ca in cazul de fata se produce un abuz din partea Consiliului Local Sibiusi al Primariei Sibiu privind accesul auto in aceasta zona contra cost pentru locuitori. Mai mult se incalca OUG 195/2002 permitandu-se accesul preferential contra cost sau nu in aceasta zona si celor ce nu locuiesc aici. Nu dorim parcarea masinilor in zona pietonala ci doar accesul gratuit la curtile si imobilele noastre. De asemenea noua HCL trebuie sa prevada expres si situatiile in care unii locatari au autoturisme si nu au loc de parcare in curte sa aiba acces gratuit cu acestea la imobil cu stationare de 10 min pentru a descarca bunuri necesare vietii. De asemenea locatarii cu spatii de parcare si cu masini in leasing trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si cei cu autoturisme proprietate personala.
  2. Cerem restituirea taxei de intrare in spatiul cu piloni din Centrul istoric pe care o consideram ilegala. Singurul cost posibil legal este cel legat de imprimarea autorizatiilor de acces auto.
  3. In Centrul Istoric Primaria prin serviciile sale a marcat mai multe zone de parcari. Riveranilor, locuitori in centrul istoric li se cere o taxa pentru ocuparea domeniului public al Primariei. Problema in acest caz este ca nu exista nici o garantie a rezervarii spatiului de parcare pentru riveranii din Centrul Istoric desi acestia isi platesc locul. De aceea propunem ca in noua HCL de modificare a HCL 57/2007 ca la abonamentul riveran locul de parcare sa fie marcat ca atare cu un numar. Locatarul riveran sa poata ocupa acel loc. Pentru accesul restului cetatenilor Sibiului la Centrul istoric se poate atasa o placuta sub semnele de parcare care sa precizeze ca non-riveranii pot parca pe acele locuri, daca sunt libere, intre orele 8 -15. In afara acestor ore parcarea non-riveranilor pe locurile platite de riverani fiind considerata ilegala si sancionata cu amenda de organele in drept. De asemenea cerem ca pe strazile Centrului Istoric adiacente zonei blocate cu piloni sa fie montati stilpi pentru a delimita trotuarul de carosabil cum s-a facut pe strada Lazar si partial Magheru. Acesti stalpi trebuie montati cu prioritate pe strada Mitropoliei datorita traficului mare la Primarie si Posta care genereaza parcari ilegale pe trotuar.
  4. HCL 57/2007 nu prevede clar cum se face accesul transporturilor speciale comandate de persoane fizice in spatiul blocat de pilonii mobili. Noua HCL de modificare trebuie sa precizeze clar ca rezidentii din acest spatiu pot comanda trasporturi speciale (mobila, electrocasnice etc) cu acces temporar gratuit. Accesul se va face pe baza buletinului de identitate prin apelarea directa a sistemului interfon a acestor stalpi mobili.
  5. Deblocarea str. Targului, actualmente blocata de indicatoarele puse.
  6. Accesul pe strada Arhivelor sa fie interzis cu exceptia locatarilor cum a fost anterior anului 2007. La ora actuala strada este mereu blocata si locatarii nu mai pot scoate propriile masini din curte. De asemenea Pompierii si Salvarea nu mai pot ajunge la acestia.
  7. Blocarea multor strazi adiacente spatiului inchis cu piloni mobili datorita firmelor ce fac aprovizionarea pentru cele din interiorul perimtrului. HCL 57/2007 a fost prost gandita si prost aplicata deoarece accesul celor cu aprovizionarea a fost permis doar dimineata devreme cand toate aceste baruri, restaurante, alimentara sunt inchise. Credem ca trebuie gasita o solutie de deblocare a zonei in special: Str. Papiu Ilarian unde aprovizionarea magazinului Billa produce blocaje majore.
  8. Debocarea prin Piloni mobili sau alt sistem a Pietii Aurarilor actualmente blocata cu stalpi de beton care nu mai prmit accesul in curte a locatarilor cu propriile vehicule dar nici a Pompierilor si Salvarii.
  9. Dorim demontarea de urgenta a cortului din zona fostului bastion Poarta Cisnadiei unde in 2007 au avut loc evenimente. Acesta trebuie mutat in alta locatie de urgenta si zona refolosita ca parcare. De asemenea dorim sa sugeram Primariei ca respectiva zona sa fie transformata in parcare subterana si supraterana pentru a permite accesul mai multor masini. Zona este mereu blocata de numarul mare de masini parcate ilegal in lipsa unui suficient numar de parcari.
  10. Cerem desfiintarea barierei montate pe strada Xenopol de catre cei de la Hotel Imparatul Romanilor. Stim ca legislatia in vigoare interzice blocarea drumurilor publice de firme private. De asemenea locatarii de pe strada Nicolae Balcescu care vor sa intre de pe Xenopol sunt opriti de cei de la bariera si, mai mult, li se cere bani daca vor sa li se deschida. Aceea bariera trebuie interzisa deoarece in zona exista deja pilon mobil.

Date fiind cele spuse rugam Consiliul Local Sibiu sa actioneze de urgenta pentru a modifica HCL 57/2007 cu prevederile mai sus mentionate. De asemenea rugam Prefectul judetului Sibiu sa verifice legalitatea HCL 57/2007, cat si a aprobarii acesteia fara consultarea celor direct vizati.

In caz de nesolutionare favorabila ne rezervam dreptul sa atacam in instanta aceasta HCL 57/2007 si sa cerem despagubirile cuvenite.

Atasam tabelele locatarilor care semneaza prezenta cerere.

Asteptam raspuns pe adresa Soaita Ioan, Piata Mare 12 sau pe fax la 0269-223112.

Niciun comentariu: