luni, 24 martie 2008

Raspunsul Primariei Sibiu la petitia privind sistemul de trafic

PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU

DIRECTIA COMUNICARE SI INTEGRARE EUROPEANA
SERVICIUL RELATII CU PRESA

Str. Samuel Brukenthal nr.2, 550178 Sibiu, Romania

tel. 004-0269-208900, fax. 004-0269-208908
e-mail: press@sibiu.ro; http://www.sibiu.ro

Informaţie de presă

29.02.2008

Subiect: Răspuns la petiţia formulată de locuitorii din centrul istoric

Referitor la petiţia formulată de locuitorii centrului istoric şi înregistrată la Primăria Municipiului Sibiu, vă informăm punctual următoarele:

Municipalitatea a organizat două dezbateri publice în cadrul cărora s-a discutat noul sistem de trafic pentru centrul istoric. Aceste dezbateri au avut loc în 23 februarie 2005 şi repectiv 4 martie 2005 şi au fost deschise tuturor sibienilor, reprezentanţii municipalităţii oferind explicaţiile cerute, cetăţenii având ocazia să îşi exprime opiniile şi eventual nemulţumirile. Procesele verbale ale celor două dezbateri publice precum şi fotografii luate din cadrul dezbaterilor pot fi consultate la sediul Primăriei Sibiu.

1., 2. Municipalitatea a dorit crearea zonei pietonale şi semipietonale cu scopul de a proteja rezervaţia arhitecturală în suprafaţă totală de 72 de hectare (zona centrului istoric) de efectul nociv al circulaţiei auto. De asemenea, prin crearea acestei zone, municipalitatea a dorit crearea unei zone fără autovehicule, de care turiştii, dar mai ales sibienii, să se bucure, fără a exista pericolul unor eventuale accidente. Taxa percepută de municipalitate pentru intrarea rezidenţilor în zona protejată este simbolică dar necesară, deoarece, dacă accesul în zona pietonală era gratuit, exista riscul de a primi în această zonă un aflux de trafic uriaş.

HCL 57/2007 a fost aprobată de Consiliul Local al Municipiului Sibiu în şedinţă publică şi a fost adusă la cunoştinţa publică prin formele de publicitate legale prevăzute de Legea 215/2007. Această hotărâre a Consiliului Local este fundamentată prin Avizul nr. 35/11.08.2005 al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Serviciul Poliţia Rutieră şi prevederile articolelor 6 şi 8 din HCL 342/2005 privind rglementarea circulaţiei în centrul istoric al municipiului Sibiu; articolul 1 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; Legea 273/2006 privind finanţele publice locale; articolul 6, alineat 9 din Legea 52/2003; Legea 24/2000 republicată; articolul 36, alineatul 2, litera c şi articolul 45 din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală. Prin urmare, analizând prevederile nromelor enumerate mai sus, taxa percepută este perfect legală iar hotărârea de consiliu este valabilă şi în vigoare.

3. Sistemul de parcare în centrul istoric al Sibiului este sub forma parcărilor zonale, situate pe inelul exterior al centrului, şi sub forma unor parcări stradale. În acest sistem nu este posibilă individualizarea locurilor de parcare pentru exclusivitate.

4. Accesul pentru transporturi sau situaţii speciale (nunţi, înmormântări, botezuri, transporturi de elctrocasnice) accesul este permis şi GRATUIT, în urma formulării unei cereri în acest sens către Seriviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat.

5. , 8.Strada Târgului are o lăţime (mai mică de 3 m) care nu permite circulaţia auto şi circulaţia pietonală în acelaşi timp, datorită riscului producerii de accidente. Mai mult, strada Târgului leagă strada 9 Mai, o arteră intens circulată, de Piaţa Aurarilor care este o zonă arhitecturală protejată. Prin permiterea circulaţiei pe strada Târgului, s-ar crea condiţiile încărcării cu autovehicule a acestei pieţe.

6. Accesul pe strada Arhivelor nu poate fi interzis nerezidenţilor, având în vedere că pe această stradă funcţionează instituţii publice: Arhivele Statului, o grădiniţă cu program prelungit, sedii de partide.

7. Accesul pentru aprovizionare se face zilnic între orele 5 şi 9 dimineaţa pentru a nu pune în pericol pietonii care tranzitează această zonă pietonală. Magazinului Billa i-a fost arondat un spaţiu special pentru parcare şi aprovizionare, tocmai pentru a nu afecta circulaţia în zonă.

9. Pavilionul multifuncţional oferă posibilitatea organizării unor manifestări şi evenimente cu un public mare, fiind singura incintă din Sibiu cu un număr atât de important de locuri (aprox. 3.000), pe perioada de iarnă putând fi utilizat ca şi patinoar. Cele 90 de locuri de parcare existente aici înainte de amplasarea pavilionului au fost înlocuite cu cele 140 de locuri de parcare noi din Parcarea Teatrului.

Amenajarea unei parcări subterane este mult prea costisitoare ca şi construcţie, costurile ridicate neputând fi justificate prin utilitatea unei astfel de parcări. Parcarea de pe Bulevardul Corneliu Coposu vine să suplinească cele peste 1.000 de locuri de parcare din perimetrul centrului istoric.

10. Bariera de pe strada Al. Xenopol nu a fost instalată de către cei de la Hotelul situat în apropiere ci de Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat pentru protejarea zonei pietonale dintre strada Alexandru Xenopol şi strada Nicolae Bălcescu. Accesul locatarilor de pe strada Nicolae Bălcescu se poate face dinspre Piaţa Unirii (Farmacia 24).

Bariera va fi automatizată în perioada 03.03.2008-18.03.2008 când accesul se va face prin card magnetic şi va fi monitorizat prin camere de supravegheat, pentru a facilita astfel accesul rezidenţilor.

Dorim să menţionăm şi următoarele:

Locuritorii din zona pietonală mai au posibilitatea de a parca autovehiculele în parcările adiacente zonei cu suma de 2 lei/lună.

Sistemele de acces cu piloni şi bariere a oferit o stare de confort şi siguranţă pentru toţi participanţii la programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, funcţionând fără probleme.

Sistemul de acces în zona istorică este asemănător cu cel aplicat în Luxemburg, Londra şi Berlin.

Mirela Gligore

Serviciul Relaţii cu Presa

Primăria Municipiului Sibiu

Niciun comentariu: