miercuri, 26 martie 2008

Revista Presei - Locuitorii nu stiu de ce Sibiul vrea in UNESCO

Locuitorii din Centrul Istoric Sibiu, spatiu nominalizat de Primaria Sibiu pentru includerea in patrimoniul mondial UNESCO nu au fost intrebati daca sunt de acord cu aceasta includere. Nici nu li s-a explicat ce inseamna asta. Azi in ziarul Tribuna un interviu cu Vasile Crisan, directorul Directiei Patrimoniu Sibiu aduce foarte putine lamuriri despre intalnirea secreta de la Sibiu cu tema UNESCO de acum doua saptamani. Articolul este foarte "subtire" si neconcludent.


Tot pe aceasta tema insa mult mai aproape de locuitorii din cartierul Centrul Istoric scrie ziarul Dacii Liberi in articolul Dincolo de secrete, afacerea UNESCO Sibiu lanseaza si sfidari la adresa limbii romane si a romanilor Este interesant de citit in acest articol acest pasaj mai ales:

" Adio si limba romana

Singurul document in care sunt detaliate intentiile Primariei Sibiu legate de patrimoniul UNESCO este realizat in limba engleza. In mod firesc, ne-am adresat Primariei pentru a solicita prezentarea publica a varian-tei in limba romana, accesibila sibienilor care locuiesc in zona vizata.
Spre suprinderea noastra, am consta-tat pentru a cata oara, ca in Primaria Sibiu interesul general este o gluma, iar accesul la informatii o prostie.
Redam mai jos raspunsul halucinant al Primariei Sibiu la solicitarea noastra de a prezenta public si varianta in limba romana a aplicatiei pentru intrarea pe lista UNESCO.

Primaria Sibiu ne trateaza cu sfidarea specifica

„Primaria Municipiului Sibiu are obligatia de a oferi cetatenilor doar informatii despre proiecte de acte normative care ar putea fi supuse dezbaterii publice. Documentul la care faceti referire nu se incadreaza in aceasta categorie, fiind un document fara caracter legislativ, in care este prezentata nominalizarea centrului istoric al orasului pentru includere in patrimoniul mondial UNESCO. Primaria Municipiului Sibiu nu avea datoria de a publica aceasta aplicatie pe site-ul institutiei in nici o forma, totusi am considerat ca acest lucru ar fi benefic pentru cei interesati sa regaseasca documentul in forma sa finala. Fiind un document adresat unui organism international, obligativitatea aplicantilor a fost de a-l pre-zenta in forma finala intr-o limba de circulatie internationala, engleza sau franceza. Documentul nu se va regasi niciodata pe site-ul institutiei in limba romana, intrucat aceasta varianta este una incompleta“.
Sergiu Olteanu,
consilier asistent
Serviciul de Relatii cu Presa
Primaria Municipiului Sibiu"

Niciun comentariu: